Årets kontor hälsar God Jul!

19 Dec 2019

Expectrumåret 2019 börjar närma sig sitt slut. Ett år som inneburit fart, fläkt och hög energi men också närvaro, ödmjukhet och gemenskap. Vi har fyllt 5 år vilket innebär att vi etablerat oss som en utvecklingsarena som har en puls och energi. Varje dag sker upptäckter, kontakter knyts, vi utmanar arbetssätt och etablerar oss i fler och fler sammanhang.

Här kommer några av höjdpunkterna under året:

Vi blev utsedda till "Årets kontor" av Newst
Motivering: Det som är unikt med Expectrums kontor är att det inte bara sitter företag där. Utan där kan medlemmarna se skolklasser, andra företag och legorobotar skymta förbi. De har i utformningen av kontoret strävat efter att skapa en arbetsmiljö där den dagliga pulsen kännetecknas av kreativitet, experiment, färg och form.

89 nya personer till expectrums Work hub under året! 
Vi har ökat från 35 till 54 organisationer under året. Räknat på alla människor som hyr arbetsplats här är vi nu uppe i 163 personer. Vilket gäng! Vi har haft 25 frukosttalare och det är inte konstigt att vi dricker över 100 00 koppar kaffe om året :)

200 externa möten och 1000-tals interna möten bland medlemmarna!

Några höjdpunkter:

 • Konferensen KommITs: IT- och digitaliseringschefer från hela Sverige samlades på expectrum för att nätverka och byta erfarenhet. De inledde dagarna med Paul Ahlgren, Solutions Architect at Amazon Web Services, och som ett avslut på ett lyckat event byggde vi tillsammans självgående sopborstar och programmerade Lego EV3-robotar. 
 • GIRL TECH DAY: I början av oktober gjordes till exempel en stor programmerings- och robotikevent i samverkan med Amazon Web Services och tjejer från skolor i Västerås. Ett event tillsammans med Amazon, Mattecentrum, Kodcentrum och Girls in STEM. En heldag för tjejer där de fick lyssna på Fredrik Löfgren som är robotutvecklare vid Linköpings Universitet och även känd från Talang. Tillsammans under dagen byggde vi digital kompetens hos 60 elever! Detta var första eventet #AWSincommunities i Sverige. Tidigare hade de genomfört event i Chicago, Virginia, Kapstaden, Dublin och Bombay och nu alltså Västerås!

 • Mängder av nyfikna barn och unga
  Varje vecka besöker 200 skolelever expectrum och extra stolta är vi över att vi fått till samarbete med gymnasieskolor som nyttjar vår labb för kemiundervisning.
 • Flera hundra lärare har stärkt sin teknikkunskap!
  Vår strategi är att vi vill stärka lärare att bli bättre i sina klassrum. För oss är att stärka lärare och att bidra i kompetensförsörjning superviktigt! Därför har vi under året startat ett koncept som heter "teknikpiloter" där vi utbildar lärare i expectrums skolkoncept och material. Lärare får sedan tillgång till lokaler och får kostnadsfritt jobba med sina (och andras klasser) på expectrum. Konceptet började i år och vi har redan 40 teknikpiloter utöver de 50 lärare som är med i olika kompetensutvecklingsgrupper i Teknik. Genom vårt utlåningsmaterial når vi varje år cirka 32 skolor som jobbar med lego, robotar och material i sina klassrum. Under året har mer än 500 lärare utbildats i Naturvetenskap och Teknik och sedan expectrum började med lärarprogrammering har vi utbildad mer än 200 lärare i programmering.
 • Vi har fyllt 5 år!
  Vi har också tillsammans med medlemmar, deltagare, kunder, ägare, partners och medarbetare firat det expectrum möjliggjort under sina första fem år. 
 • Slajm- succé!
  Ett av målen med året har varit att göra mer kemi. Ett exempel är höstens kursnyhet "Slajma" där barn 8-10 år upptäcker magiska vätskor och pulver. En riktig succe!
 • Lite fix och stök i huset
  Vi har dessutom bytt rulltrappa, tagit hand om en vattenläcka, beslutat om ett nytt rumsbokningssystem som kommer göra livet så mycket lättare, anställt nya härliga medarbetare, möblerat om, möblerat om igen, haft många inspirerande fredagstalare, lunchföreläsare, besök och visningar och uppskattningsvis har vi diskat över 70 000 legobitar i diskmaskinen. 
 • #hjärtkraftexpectrum - vilken kärlek i Västerås under Musikhjälpen! Expectrums engagemang drog in mer än 20 000 kr till insatser för årets tema "Sex är inte ett vapen". Tack!

Så vi vi avslutningsvis framföra ett stort TACK för ett gott samarbete, för din nyfikenhet och för din upptäckarlust. Med engagemang, glädje och stolthet kommer vi långt tillsammans! 

Vi önskar dig en God Jul och ett Gott nytt år!

Vi ses 2020!