Marhabaan!

20 Dec 2017

Marhabaan! betyder Hej! på arabiska. Det har vi lärt oss av vår härliga praktikant Imad. Han medverkar i vår verksamhet i tre månader, och har redan berikat oss massor när det gäller att möta olika typer av människor. Särskilt de arabisktalande barn som nyligen har kommit till Sverige och besöker expectrum tillsammans med sin nya skolklass. De lyser upp och blir sitt genuina jag när någon kan förstå dem och prata deras språk. Då kan även de känna sig hemma. Det värmer våra hjärtan! Expectrum är ju till för alla.

Under året 2017 har vi, för tredje året i rad, fortsatt arbeta för inspiration och glädje när det kommer till teknik. Massor av skolklasser och privatpersoner har besökt oss som vanligt. Dessutom har vi breddat våra aktiviteter och testat konceptet expectrum flyttar ut för att kunna nå ännu fler deltagare. Vi har både flyttat ut till skolor för att träffa högstadieelever, som annars har svårt att delta i våra aktiviteter, och flyttat ut till biblioteken under höstlovet. Det har varit väldigt roligt och definitivt något vi kommer att fortsätta med. Vi har haft fler drop-in än något år tidigare, och deltagarrekordet 2017 var Kulturnatten med 1005 deltagare. Alla drop-in under loven har haft temat Västerås jubileumsår då vi detta år firar massor av olika jubileum i staden. Elbafärjan har funnits i Västerås i 100 år, pizzan kom till Sverige för 70 år sedan, H&M startade i Västerås för 70 år sedan, då under namnet Hennes. 1917 startar Hakon Swenson en inköpscentral som ägs av handlarna själva, vilket betyder att ICA firar 100 år i år. Handlarna får samlad styrka i inköp med den nya idén, men konkurrerar fortfarande med varandra lokalt.

Påsklov@expectrum 2017.

Från Kulturnatten 2017.

Detta år har vi också valt att jobba ännu mer mot lärare då regeringen i mars fattade beslut om att programmering ska ingå i läroplanen och att teknik tydligare blir ett eget ämne med ett antal lektionstimmar. Vi har också haft ett lyckat samarbete med Jobba i Västerås och deras projekt Teknikbussen. Teknikbussen tar med sig ett gäng tjejer från högstadiet och gymnasiet för att prata arbetsmarknad och för att besöka två olika företag i Västerås. Varje gäng har startat sin dag på expectrum med teknikinspiration och arbetsmarknadskunskap innan de åker ut till företagen.

Beppe Singer var här på höstlovet! Genom ett samarbete med ABB och Mattecentrum hade vi äran att få besök av Beppe Singer. Ett helt gäng barn (ca 100 st) kom för att lyssna till hans matematikinspiration och därefter prova på några olika aktiviteter som hade med matematik att göra.

Beppematik 2017.

Matematikaktivitet med Strawbees, Beppematik 2017.

På expectrum finns ett 30-tal organisationer som medlemmar i konceptet expectrum. I strävan att bygga en tillåtande kultur fylld av tillit, inspiration och nyfikenhet startade vi ett Vinnova-finansierat projekt som heter Innoday. Projektet syftar till att göra oss mer innovativa som ett community. Konstnärer och forskare har utmanat och utforskat med oss. På plats just nu finns utställningen ”Six faces of Innovation” som en del av resultatet. Varje vecka genomförs guidade turer, läs mer på expectrum.se

Expectrums största medlem RISE SICS flyttar vid årsskiftet vidare till egna lokaler efter att ha vuxit till mer än 40 anställda på plats och under våren 2018 kommer nya aktörer att ta plats, vilka är inte helt klart än. 

Under 2017 har flera invigningar skett. I Melkerhuset, intill Skrapan, har WESTRAS, ett community för start-ups, öppnat.  Ännu fler hubbar och noder för samverkan, det gillar vi! Robotdalen som finns på expectrum har öppnat ett unikt Collaborative Robot Test Center för ”Yumis”, samarbetande robotar som kan integreras med människor. Vi har också öppnat Expect Västerås - ett showroom för Västerås - i expectrums entré. Här finns nu både Tourist Center och vår koordinatordesk. Här marknadsförs och skapas förväntningar om Västerås!

Från invigningen av Expect Västerås, tal av Eva Lilja, VD Västerås marknad & näringsliv där expectrum ingår 

Naturligtvis har flera möten och event fyllt våra lokaler under året. Det första som dyker upp i huvudet när vi tänker bakåt i tiden är yrkes- och kompetenseventet Skillsmässan som arbetsförmedlingen anordnade i oktober. Då hade vi nämligen besök av närmare 1500 elever under en eftermiddag. Vi har också haft flera lunch@expectrum med teman som motivation (där Johan Book slog rekord med 400 anmälda deltagare), kommunikation via notationer, nobelpristagare och betydelsen av kreativitet, framtidens arbetsmarknad, med mera. 

År 2017 är även året för två viktiga etableringar för Västerås. I april blev det klart att Amazon Web Services etablerar ett datacenter i Västerås. Platsen blir längs Bergslagsvägen, mot Salahållet, vid infarten till Hökåsen. Det var den största etableringen i Västerås på överskådlig tid. I oktober blev det också beslutat att företaget Northvolt etablerar sin forskning- och utvecklingsanläggning i Västerås. Det medför 300-400 nya specialistjobb till Västerås och stärker vår teknikprofil ytterligare.

2017 föddes också invånare nummer 150 000. Vi är alltså över 150 000 invånare i Västerås nu!

Med detta i ryggen ser vi fram emot vad det nya året har att komma med. Vi ser fram emot nya möten och spännande aktiviteter tillsammans med er och tillsammans med människor vi aldrig har träffat tidigare. 

Men först, tack för i år och en riktig God Jul och ett Gott nytt år!