Kvinnor som arbetar med teknik: Sahar Tahvili

10 Mar 2017

Idag möter vi Sahar Tahvili, forskare och industridoktorand på RISE SICS Västerås och Mälardalens högskola. Hon har läst tillämpad matematik och flygingenjörsprogrammet i Iran och på Mälardalens högskola. Nu doktorerar hon i datateknik och området mjukvarutestning. Som industridoktorand kombinerar Sahar sin anställning på RISE SICS Västerås med forskarutbildning vid MDH. Hennes forskning är kopplad till RISE SICS verksamhet. Hon tog sin licentiatexamen i oktober 2016 och räknar med att få sin doktorsexamen, alltså bli klar med hela sin forskarutbildning, under 2018.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?
Målet med mjukvarutestning är att hitta buggar i ett system, till exempel i en mobil eller i ett dataprogram innan produkten kommer till marknaden. Vi som forskar inom området strävar efter att optimera processen för att göra den mer effektiv och mer kvalitetssäker. Både för konsumentprodukter och för industriprodukter.

På RISE SICS Västerås arbetar vi med många olika projekt tillsammans med flera industrier. Jag jobbar i ett projekt tillsammans med Bombardier för att förbättra deras testprocess. Det betyder att jag behöver samla in data och information och har därmed mycket kontakter med ingenjörer och testare som arbetar på Bombardier. Jag lägger också mycket tid på att skriva artiklar, eftersom det är en del av mitt jobb, och sitter i projektmöten här på expectrum tillsammans med mina kollegor på RISE SICS. Dessutom läser jag kurser, både på distans och på Mälardalens högskola. För att få avlägga doktorsexamen behöver jag läsa 75 högskolepoäng i kurser på avancerad nivå.

Vad vill du göra när du är klar med din forskarutbildning?
Jag vill fortsätta forska, det är jätteroligt!

Vad är roligast med ditt jobb?
Det roligaste är att jag får lösa problem! Jag ser resultat direkt när jag jobbar med industriella projekt. Det är väldigt motiverande och roligt. Och jag tycker om att få ha arbetsplats på flera olika ställen; på Bombardier, här på expectrum och på Mälardalens Högskola.

Hur kommer det sig att du valde att inrikta dig på mjukvarutestning?
Jag inriktade mig på optimering från början, när jag läste matematik. Det finns väldigt mycket möjligheter att optimera just testningsprocessen för mjukvara. RISE SICS Västerås skulle rekrytera en industridoktorand precis när jag hade läst klart min master, och jag fick tips av min nuvarande huvudhandledare att söka tjänsten. Jag ville väldigt gärna doktorera och de letade efter någon som hade bra kunskaper i både matematik och datateknik. Det passade ju in på mig och jag fick tjänsten.

Varför tycker du att man ska välja ett teknikyrke?
I teknikområdet kan du jobba med så otroligt många saker. Det finns alltid något att utveckla. Du ser processen hela tiden, och ser att du tar dig framåt. Du får tydliga resultat av ditt arbete. En av de bästa sakerna, enligt mig, är att man får nya utmaningar hela tiden. Man får mycket utrymme att vara aktiv och driven!

Om RISE SICS
RISE SICS är Sveriges ledande forskningsinstitut inom tillämpad informations- och kommunikationsteknologi. Utmaningar är kopplade till digitalisering och teknik och antas tillsammans med svensk industri och offentlig verksamhet. RISE SICS är icke vinstdrivande och helägt av staten. Hos oss växer individer och arbetar med sitt passionerade fokus. Vi arbetar aktivt för att hålla arbetsplatsen levande med både män och kvinnor i olika åldrar och från olika bakgrund. Olika synsätt ger större innovationshöjd och ett roligare arbetsklimat.

Läs mer på www.sics.se