Kvinnor som arbetar med teknik: Susanne Timsjö

7 Mar 2017

En annan kvinna som arbetar med teknik och har sin arbetsplats på expectrum är Susanne Timsjö. Hon arbetar som National program manager för PiiA, och har en utbildning inom datateknik från Mälardalens Högskola. PiiA står för Processindustriell IT och Automation och är ett strategiskt innovationsprogram.

Vad gör du på jobbet, Susanne?
Oj, hur ska jag svara på den frågan på ett bra sätt? PiiAs mål är att se till att Sverige håller sig konkurrenskraftig inom processindustrin och det finns tre spår som jag arbetar med på lite olika sätt. Det första är insikt och förståelse. Här vill vi berätta vilka utmaningar industrin står för. Jag åker runt och föreläser i hela världen, för allt ifrån teknikföretag och basindustri till leverantörsföretag och högskolor. Jag gör omvärldsstudier för hela tiden ha en uppdaterad kunskap om hur Sverige bör se ut i framtiden. I somras sommarjobbade jag också på Stora Enso som operatör för att få en större förståelse för vilka utmaningar som finns.

Det andra spåret är aktivitet. Här försöker vi ta reda på vilka projekt som behövs för att utveckla industrin. Ett projekt handlar om gamification: hur vi kan använda oss av teknik från spelvärlden inom processindustrin för att göra operatörsmiljöerna roligare och mer motiverande. Ett annat projekt tittar närmare på tekniken som används i Microsoft HoloLens, smarta glasögon för förstärkt verklighet.

Det tredje spåret är bredden, att sprida resultaten från PiiAs projekt. Här jobbar jag med sociala medier, Youtube, en projektdatabas och uppdaterar vår hemsida. Vi vill hotta upp industrin på olika sätt. Berätta hur spännande och roligt det är!

Vad inspirerade dig till att välja att jobba med just processindustrin?
Båda mina föräldrar jobbar med teknik, vilket gjorde att det spåret blev naturligt. Jag började på ABB:s traineeprogram efter studierna och hamnade i ett projekt som utvecklade det första Windowsbaserade styrsystemet. Då jobbade jag med själva grafiken i styrsystemet. Här fick jag se att industrin arbetar med den absolut senaste tekniken, mycket nyare än vad som finns på marknaden. Jag bytte sedan till forskningssidan och fick ett stort intresse för user experience, alltså hur vi kan sätta användaren i fokus för att skapa en roligare arbetsmiljö. Automation har följt med hela tiden. Det är en rolig utmaning. En processindustri får aldrig stå still, då förloras otroligt mycket pengar!

Vad är roligast med ditt jobb?
Att träffa alla människor! Och kunna påverka utan att vara för mycket styrd utifrån. Det är fritt. Jag kan göra precis det jag vill, inom vissa ramar förstås. Jag kan göra det som jag vet gör skillnad!

Varför tycker du att man ska välja ett teknikyrke?
Främst ska du välja något som du tycker är roligt. Det är då du blir duktig! Välj också ett framtidssäkert yrke - ett yrke som finns kvar många år framåt. Att ha en teknisk utbildning möjliggör så mycket. Med teknik kan du skapa betydelsefulla lösningar och göra stor skillnad. Är du kreativ är teknik en grym inkörsport till att göra precis det du vill. Dessutom behöver vi mer än bara gubbar som leder Sverige! Industrin står för mycket av vår välfärd. Var med och påverka den! Förändra. Det är roligt.

“Med teknik kan du skapa betydelsefulla lösningar och göra stor skillnad”

Om PiiA

Processindustriell IT och Automation (PiiA) är ett strategiskt innovationsprogram finansierat av VINNOVA tillsammans med Energimyndigheten och Formas. Programmet har sin hemvist hos RISE SICS Västerås AB där PiiA är organiserat med egen styrelse, ledningsgrupp samt stödgrupperingar.


PiiA etablerades för att stödja processindustrin, dess underleverantörer och akademin – universitet, högskolor, institut – i att utveckla morgondagens industriella IT och automation. Programmet drog igång operativt i januari 2014 och är ett program som väntas löpa under 10 år. Under de tre första åren ska PiiA stödja projekt med en total omslutning av en kvarts miljard kronor för nya innovationer, där varje projekt har parter från både industri och akademi. En stor uppgift som dominerar den närmaste framtiden är den industriella digitaliseringen, via PiiA kan företag gå ihop och söka medel för att tackla industriella utmaningar och skapa innovationer kopplat till den industriella digitaliseringen.

Läs mer på www.sip-piia.se